Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 11. 2010
 
Tento druh koziček pochází z Holandska, i když v Německu bývá též nazývána "německá zakrslá". Toto nejmenší plemeno koz bylo u nás dříve chováno téměř výhradně v zoologických zahradách v dětských koutcích, ale v dnešní době se chov rozšířil i mezi soukromé chovatele. Toto zvíře nemá pro svoji velikost z hlediska užitkovosti žádný hospodářský význam, chová se jen pro radost, jako vynikající společník na hraní k dětem, jelikož svojí inteligencí a chováním připomíná psa. 
  
Obecný popis:
Na rozdíl od kozy kamerunské působí jemnějším a ušlechtilejším dojmem. Jsou menší, s kohoutkovou výškou do 45 cm a hmotností do 25 kg. Na první pohled zaujmou jemné, pěkně tvarované, pravidelné růžky u obou pohlaví. Na krku může mít přívěsky (cinkrlátka) nebo bradku. Přes svou jemnost je dobře stavěná, širšího hrudníku, s větším břichem. Při porovnání s klasickými velkými plemeny zaujmou poměrně krátké končetiny. Srst je jemná, lesklá, krátká a dobře přiléhavá, delší na hřbetě (hlavně u kozlíků).
 
Povaha:
Velmi mírumilovná, klidná a přátelská. Člověka nikdy nenapadají, netrkají ani nekoušou. Kozel zůstává ve stádě spolu s čerstvě narozenými kůzlaty, chová se k nim vlídně. Holandské kozičky jsou šlechtěné především jako vynikající společníci k dětem i ke zvířatům.
 
 
Potrava:
Na výživu je nenáročná, postačí pastva. Jako pamlsek naše kozy dostávají sušené pečivo, piškoty a občas nějaké jablko. Celoročně mají liz. V zimě jim dáváme seno (lépe luční než vojtěškové).
 
Rozmnožování
Koza holandská dospívá v šesti měsících. Říji vyvolává zkracující se podzimní den, kůzlata se proto rodí v jarních měsících. Většinou se rodí 1 mládě (dvojčata a trojčata jen výjimečně). Odstav kůzlat probíhá ve věku tří měsíců.
 
Zajímavosti:
Svou povahou je koza holandská individualista. Obecně je toto plemeno klidné, mírné,  dobrácké a mazlivé povahy, vhodné pro děti  –  to platí pro obě pohlaví. Kozlíci trochu zapáchají, je to však individuální a obecně je toto plemeno cítit méně. Do jednoho roku není kozlík cítit vůbec, poté hlavně na podzim v období říje. Kozičky vyžadují kvalitní suché zimní ustájení. U nás mají celoročně venkovní výběh se stále otevřeným chlívkem, která je chrání před průvanem, deštěm a sněhem. Zbarvení je černé a černobílé, hnědé s černým pálením, hnědobílé a tříbarevné.

 

222_g0903251-1-.jpg

 
 
STANDARD PLEMENE HOLANDSKÁ ZAKRSLÁ KOZA
  
 
Velikost
Holandská zakrslá koza je menšího tělesného rámce s kohoutkovou výškou v dospělosti u kozy 45 - 55 cm a hmotností do 25 kg , u kozla 50 - 60 cm a hmotností do 40 kg. Přes svou jemnost je dobře osvalená, širšího hrudníku, mohutnější konstituce. Ideální šířka trupu u roční kozy je 50% k délce nohy, u dospělé plemenné kozy je tento poměr 60% ku 40%. Ideální délka těla by měla dosahovat nejméně 115 až 120% kohoutkové výšky u koz a 110% u kozlů.
 
Hlava
Suchá, rovná, bez výrazného prohnutí.
 
Oči
Mandlového tvaru, ani zapadlé a ani vystupující.Oční víčka těsně přiléhající.
 
Uši
Standardně, vodorovně nesené, střední délky, dobře pohyblivé.
 
Rohy
U obou pohlaví se vyskytují jemné, pěkně tvarované, pravidelné růžky, postupně směrem od hlavy mírně rozbíhavé. U kozla mohutnější a více rozbíhavé.
 
Srst
Na krku mohou být přívěsky a stejné je to s bradkou. Srst má jemnou, lesklou, krátkou a dobře přiléhavou, delší na hřbetě.
 
Zbarvení
Holandská zakrslá koza se vyskytuje v různých barevných variantách, od jednobarevné, dvoubarevné, po tříbarevnou, v libovolných barevných kombinacích.
 
Postoj
Rovné, dobře zaúhlené končetiny s pevně utvářenými spěnkami.
 
Hřbet
Rovný až mírně prohnutý, dobře osvalený
 
Vemeno
Střední velikosti a délky. Dva souměrné struky-přípustný je malý , nelaktující pastruk, vyrůstající v dostatečné vzdálenosti od struku. Pastruk vyrůstající přímo na struku a nebo v jeho těsné blízkosti, je vylučující znak!
 
Varlata
Dvě velká souměrná varlata s úměrně tvarovaným žlábkem na vrcholu šourku.